Mediáció

Alternatív vitarendezési folyamat, melynek célja, hogy mindkét fél érdekeit szem előtt tartva a vitás ügyben peren kívüli, mindenkinek előnyös közös megegyezés szülessen.

A mediáció során a mediátor pártatlan, közvetítő szereplő, aki mindkét fél számára biztosítja a saját igények és szükségletek megfogalmazását és kifejezését. 

Különösen hatékony módszer, ha a vitában álló feleknek van közös érdekeltségük (közös gyermek, üzlet, ingatlan, stb.), hiszen ebben az esetben a jövőbeli (jó) kapcsolat elengedhetetlen. Éppen ezért, egy kívülálló harmadik fél segíthet a vitát békés mederben tartani annak érdekében, hogy megkíméljék egymást, és magukat a gyakran hosszú, fájdalmas és költséges bírósági procedúrától. 

Válóperes mediáció során írásos megállapodás születhet többek között a gyermekelhelyezésről, a vagyonmegosztásról, esetleges tartásdíjakról. 

Azon túlmenően, hogy ezáltal a felek megspórolhatják az ügyvédi- és perköltségeket, saját kezükben tarthatják a folyamatot, így a bírósági ítélet helyett közös megegyezéssel rendezhetik válásukat.