Tiszteld Önmagad, mint felebarátodat...

2020.07.21

Nem, nem tévedés a címválasztás... Sok embernél látom azt ugyanis, hogy átesik annak a bizonyos lónak a túloldalára: másokért mindent megtesznek, magukért semmit. 

Bevallom, ez egy olyan hiba, amit én is sokszor, sokáig elkövettem, és még a mai napig is képes vagyok beleesni - de egyre kevesebbszer. Éppen ezért érzem fontosnak, hogy beszéljünk róla.

Miben is nyilvánult meg, hogy nem tisztelem magam eléggé? Másokért képes voltam harcba szállni, de magamért soha. Mások véleményéért, jogaiért kiálltam, de a sajátjaimért nem. Mások problémáira, meghallgatására mindig szakítottam időt, a saját lelkem ápolását pedig lerendeztem pár percben. 

Aztán egyszer csak feltettem magamnak a kérdést, amit ha a fenti sorokból magadra ismertél, kérlek, most te is tegyél fel magadnak: 

Miért szeretem, tisztelem jobban a többi embert, mint saját magamat? 

Ha azt gondolom, vallom, minden ember ugyanolyan jogokat, ugyanannyi tiszteletet és szeretetet érdemel, miért pont én vagyok a kivétel, miért saját magamtól tagadom meg ezeket? 

Az, hogy mennyire tiszteled önmagad, megadja az alapját minden egyes döntésednek, annak, hogyan bánsz másokkal, és meghatározza azt is, mit engedsz meg másoknak, ők hogyan bánjanak veled. Az önbecsülés, önmagad szeretete, és tisztelete egy nehéz folyamat, az önismeret jótékony mellékhatása. Azt már tudjuk, hogy az önismeret és az önbizalom nem "lesz" csak úgy, magától, hanem gyakorolni, fejleszteni kell, erről ebben a cikkemben olvashatsz bővebben.


Az alábbiakban pedig írtam egy listát arról, én hogyan tanultam meg jobban kifejezni a tiszteletem saját magam felé. 

 1. Tisztában vagyok az erősségeimmel, és a fejlesztendő területeimmel. 
 2. Elfogadom magam olyannak, amilyen jelen pillanatban vagyok, ezzel együtt, nem hagyom megrekedni magam ezen a szinten: folyamatosan fejlődni és tanulni akarok. De tudom, hogy tökéletlenségeimmel együtt is: ELÉG JÓ VAGYOK.
 3. Jogom van ahhoz, hogy mások és én is tisztelettel bánjanak velem, egyszerűen azért, mert egy emberi lény vagyok.
 4. Hiszek magamban annyira, hogy tudjam, képes vagyok megoldani az életben elém gördülő akadályokat. 
 5. Mások iránt tiszteletet érzek és mutatok, törekszem a pártatlanságra, és az egyenrangúságra.
 6. Értékes ember vagyok, anélkül is, hogy ezt mások megerősítenék.
 7. Értékes ember vagyok akkor is, ha fény derül egy hiányosságomra.
 8. Ha megbántok valakit, őszintén, és gyorsan bocsánatot kérek.
 9. Tisztelem magam annyira, hogy ha kell, elengedjek olyan kapcsolatokat, amelyek nem működnek. Kiállok magamért, mikor mások tiszteletlenül bánnak velem, és nem megyek bele egy kompromisszumba, ha az túl nagy áldozatot követel tőlem.
 10. Felelősséget vállalok tetteimért, viselkedésemért és döntéseimért, ezzel együtt elfogadom, hogy a boldogságom 100%-ban rajtam múlik. (A felelősségvállalás fontosságáról az előző cikkemben olvashatsz)

Jogodban áll...

Nemrég ért véget a csoportos alapozó workshopunk, melyen minden résztvevő kiemelte, hogy sokat segített neki az úgynevezett asszertív jogok tisztázása. Éppen ezért arra gondoltam, megosztom veletek ezeket a jogokat, amelyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a fenti listát megalkothassam.

Jogod van hozzá...

 • hogy tisztelettel bánjanak veled,
 • hogy meghallgassanak és komolyan vegyenek,
 • hogy kifejezd saját érzéseidet és véleményedet,
 • hogy megállapítsd, mi fontos számodra, és mi nem az,
 • hogy nemet mondj, anélkül, hogy bűntudatot éreznél,
 • hogy meghozd a saját döntésedet, és vállald értük a felelősséget,
 • hogy megváltoztasd a véleményedet,
 • hogy azt mondd, nem tudom,
 • hogy információt vagy segítséget kérj,
 • bármit csinálni, amíg ezzel nem korlátozod mások jogait,
 • hibázni, tévedni,
 • nem magyarázkodni,
 • eldönteni, vállalsz-e felelősséget mások problémájáért...

Arra biztatlak, írd össze te is azokat a pontokat, amelyeket másokkal és magaddal szemben is fontosnak találsz, amikhez úgy érzed, mindenkinek (neked is) joga van, és függeszd ki egy jól látható helyre. Fontos, hogy törekedj a jogok betartására és betartására Önmagaddal, és másokkal szemben is. 

Működhet ez úgy, mint egy szabályzat, útmutató, vagy házirend, amely irányt ad, ha tiszteletlenül bánnának veled, vagy bánnál magaddal.