Tanulj új nyelvet, hogy jobban értsd a párod - az 5 szeretetnyelv

2020.05.02

Miért nem foglalkozik velem, ha állítólag szeret? Miért nem kaptam soha még csak egy virágot sem? Miért nem becézget, tölt velem több időt? Ha együtt vagyunk, sosem fogja meg a kezem, nem ölel át, nem cirógat?

"Már nem szeretsz?!" - hangzik el a kérdés számtalanszor, és a válasz a legtöbbször ugyanaz: "Dehogynem". Mégsem érezzük, hiszen "tudhatná, hogy csak arra vágyom, hogy..."

Rengeteg ilyen, és ehhez hasonló kétely merülhet fel egy párkapcsolatban, sőt, akár egy gyermek-szülő kapcsolatban, de akár barátok között is. Ugyanilyen gyakran fordul elő, hogy ha a másik felet is megkérdezzük ugyanerről, nem érti, miért nyaggatja a másik folyton azzal, hogy nem szereti, miközben ő elhalmozza ajándékokkal. Természetesen számtalan oka lehet annak, ha hiányt érzünk a másik fél részéről, sokszor mégis sokat segíthet, ha megtanulunk a másik szeretetnyelvén beszélni.

Mik is azok a szeretetnyelvek? 

Az elmélet megalkotója, Gary Chapman szerint mindenkinek van egy elsődleges és egy másodlagos szeretetnyelve. A modell azt feltételezi, hogy ha nem beszélünk a másik ember (legalább elsődleges) szeretetnyelvén, akkor hiába fejezzük ki iránta érzett érzelmeinket, nem fogja tudni azt megfelelően értelmezni, és nem érez kellő szeretetet.

Olyan ez, mintha két eltérő anyanyelvű ember találkozna, ha nincs közös nyelvismeretük, és senki nem törekszik a másik ember nyelvének megtanulására, nem fogják megérteni egymást, nem lesz elégséges a kommunikáció.

A modell alapvetően 5 szeretetnyelvet különböztet meg, ezek:

Az elismerő szavak

Az elismerő szavak szeretetnyelvét használók számára a verbálisan kifejezett dicséret sokkal többet ér a cselekedeteknél. Sokszor vár elismerést akár hétköznapi, magától értetődő dolgokért is, ha ezt elszalasztod, számon kér (pl. "Sosem mondod, hogy szép vagyok", "Észre sem vetted az új hajam"). Ő maga is sokszor dicsér (pl. "csodálatos kávét főztél", "Nagyon büszke vagyok rád").

Ha a terveiről mesél, fontos, hogy szavakban is biztosítsd őt támogatásodról, és arról, hogy hiszel benne. Ha hibázott, vagy kudarcot vallott, nagyon figyelj, hogy még viccből se emlegesd azt, mert nála a szavaknak az átlagosnál is nagyobb ereje van.

Minőségi idő

A rá irányuló figyelem, az együtt töltött közös idő fejezi ki számára, hogy fontos. Legyen szó közös vacsoráról, sétáról, beszélgetésről, a lényeg, hogy ilyenkor valóban rá figyeljenek. Ha például a párod arra panaszkodik, nem töltötök együtt elég időt, ne válaszold azt, hogy "dehát tegnap is együtt tévéztünk" hiszen számára nem a fizikai közelség, hanem a felé irányuló figyelem a mérvadó.

Ő az a típus, aki probléma esetén nem tanácsot, vagy segítséget vár, egyszerűen legyél ott mellette, hallgasd meg, és figyelj rá. Ha úgy érzed, nehezedre esik a koncentrált figyelem, érdemes dolgoznod az értő figyelem technikáján, mindenképp kövesd Facebook oldalunkat, ahol ingyenes tippeket kaphatsz ennek fejlesztésére.

Ajándékozás

Apró ajándékokkal, figyelmességgel halmozza el a párját, ami és ő is így várja a viszonzást. Kérései könnyen félreérthetőek, de ez nem jelent anyagiasságot, inkább a jelképességről, a szeretet tárgyi megjelenéséről van szó. Legyen ez akár a táskába rejtett üzenet, egy csoki, vagy alkalom nélkül bármilyen apróság, ami azt jelzi: "Eszembe jutottál, rád gondoltam".

Ha rájöttél, hogy a párod az ajándékok nyelvén beszél, különösen ügyelj a dátumokra: nála az évfordulók, jeles alkalmak elfelejtése még mélyebb nyomot hagy, és szánj időt az ajándék kiválasztására is: a 28. bögre ugyanis számára azt jelenti, még "annyit sem ér, hogy rászánd az időt".

Szívességek

A gondoskodás számukra azokban a tettekben rejlenek, amelyek segítik a hétköznapjaikat: legyen szó akár egy vacsora megfőzéséről, vagy arról, hogy kivitted helyette a szemetet, levitted helyette a kutyát, vagy elhozod a suliból a gyereket, vagy egyszerűen csak főzöl egy kávét, amikor látod rajta, hogy szüksége van a lendületre.

Fontos, hogy figyeljük meg, miben kér a legtöbbször segítséget, vagy mely munkákra panaszkodik, hogy "utálja", és ott segítsünk be rendszeresen, ne vegyük el tőle azokat a tevékenységeket, amiket szívesen csinál, mert úgy könnyen "feleslegesnek" érezheti magát.

Testi érintés

A szeretet jele nála a testi kontaktus, puszi, ölelés, cirógatás, kézfogás, vállveregetés. Számára az érintés érzelmi energiát is hordoz, a megfelelő és jól időzített érintés a másik fél törődéséről biztosítja. Amire figyelj: sose utasítsd el a fizikai közeledését, egy elhárított puszi, elutasított ölelés nagy károkat okozhat, a fizikai bántalmazás pedig feldolgozhatatlan és megbocsáthatatlan számára.

Hogyan érthetném meg jobban a másik szeretetnyelvét?

Chapman javaslata szerint három egyszerű lépésben megismerheted, milyen szeretetnyelvet beszél a másik:

  1. Figyeljük, milyen nyelven fejezi ki ő maga az érzelmeit a többi ember irányába. Most, hogy tisztában vagy az 5 szeretetnyelv modellel, könnyen megfigyelheted, mi rejtőzik valójában a másik hétköznapi cselekedetei mögött, és beazonosíthatod az elsődleges szeretetnyelvét.
  2. Figyeld meg, mire panaszkodik a legtöbbet, és azonosítsd, mire vágyik valójában
  3. Figyeld meg, mit kér leggyakrabban.

+1. Gyakorolj! Ha azonosítottad, mi a párod elsődleges szeretetnyelve, próbáld meg tudatosan használni azt.

+2. Olvass többet a szeretetnyelv modellről, és töltsd ki a leginkább testhezálló tesztet online,  hogy megtudd, te milyen nyelv(ek)en beszélsz. A teszt elérhető egyedülállóknak, gyerekeknek, és pároknak is, izgalmas lehet a kitöltése, és az eredmények megbeszélése.